De gouden scarabee

Passend bij het thema van Dummie de Mummie gaan we aan de slag om allemaal een ketting te maken met een gouden scarabee. Die hangen we allemaal aan de spijkertjes aan de zijkant. Bijna niemand kan erbij, maar gelukkig hebben we Astrid, die alles keurig op een rij heeft opgehangen. Wat een vrolijk, gouden aanzicht, al die kettingen.

scarabee

scarabee scarabee

scarabee

scarabee  scarabee

scarabee

scarabee

gouden scarabee

gouden scarabee

breakdancers met i-pod

Beginnen met het kleuren van de achtergrond in twee kleuren. Daarna allemaal een "coole" breakdancer gekozen en uitgeknipt (wat een gepriegel) en als laatste een i-pod. De breakdancer is natuurlijk wel op de juiste muziek zijn moves aan het maken.

Het resultaat mag er zijn!

breakdancing

breakdancing

breakdancing

breakdancing

 

Moeders mooiste

De eerste knutsel van het jaar: Moeders Aller Mooiste.

Het leek zo makkelijk bij de uitleg, maar dat viel toch een beetje tegen. Je mocht geen potlood gebruiken om eerst te tekenen, maar gelijk je schaar gebruiken. Hierdoor ontstaan leuke vormen van hoofden. Daarna mocht het niet plat, maar moest het 3D worden. Al snel werden er allemaal muizentrapjes gemaakt. Daarna ook brillen, rare haren en snorren en ga zo maar door. Het resultaat is nu een kleurrijke muur vol Moeders Allermooisten. Nou ja.....?

moeders mooiste

moeders mooiste

moeders mooiste

 

de bollenvelden

We maken een prachtige tekening van de bollenvelden. Wauw, die zijn mooi geworden!!!

Dummie de mummie

Tosca Menten heeft een boek geschreven dat "Dummie de Mummie en de gouden scarabee" heet. Wij gaan vandaag in groepen zelf een eigen klassenmummie maken. Hoe? Dat mag je als groepje zelf bedenken.

Natuurlijk hebben we wit papier nodig en toiletpapier. Daar is iedereen het over eens. Als ze allemaal af zijn, gaan we kijken welke mummie we de beste vinden.

mummie

mummie

mummie

mummie

mummie

mummie

 

groepswerk olympische spelen

Vandaag eens lekker aan de knutsel-de-frutsel met een groepswerk. Iedere groep maakt de ringen van de spelen en een zwarte pop in losse onderdelen. Die kan dan op alle mogelijke manieren in, op, aan, tussen de ringen gemaakt worden. Dat levert mooie plaatjes op.

Voordat het allemaal geplakt wordt, wordt er eerst een mooie lay-out gemaakt. Prachtig!!

spelen

spelen

spelen

spelen

spelen

spelen

spelen

spelen

spelen

spelen

spelen

 

hart voor valentijnsdag

We maken valentijnsharten. Het hoeft niet voor een geheime liefde (mag natuurlijk wel), maar voor iemand tegen wie je iets liefs wil zeggen. Misschien wel je moeder, omdat ze toch steeds je vieze sportkleding uit je tas haalt. Terwijl ze zegt dat ze dat niet meer zal doen. Of voor je vader, omdat hij voor de zoveelste keer je band weer heeft geplakt. Voor je oma, omdat je blij bent dat je elke week een keertje bij haar eet tussen de middag.

Iedereen had een ander hart en een andere boodschap. De harten werden met liefde gemaakt en gegeven en ook met liefde ontvangen.

valentijn

valentijn

valentijn

valentijn

valentijn

valentijn

valentijn

valentijn

valentijn

valentijn

 

Positieve post

Iedereen kan positieve post gebruiken. Daar gaan we mee aan de slag. Eerst gaan we allemaal een brievenbus maken om de post in te ontvangen. Om duidelijk te maken van wie welke brievenbus is, zorgen we dat je dat duidelijk kan zien. Nou, dat is gelukt.

Daarna hebben we lootjes getrokken. Voor degene die op je lootje staat, maak of koop je een leuke kaart waar je twee leuke/positieve dingen opschrijft van diegene. Bijvoorbeeld: je kunt goed praten met je/ jij bent goed in het oplossen van ruzies/ je bent gezellig met iedereen/ je kunt zo lachen met jou enzovoort.

Aanstaande vrijdag neemt iedereen de post mee en stopt die in de juiste brievenbus. Later op die dag mag iedereen de brievenbus legen. Daar hebben we nu al zin in.

post

post

post

post

post

 

Winterlandschap

 

 In deze koude tijden maken we met alle bovenbouwgroepen een mooi winterlandschap. Iedere klas maakt iets anders. Wij maken pinguins op sleetjes, snowboards en skies. Ook mooie slingers van sneeuw en ijsbomen. De klas van juf Marianne heeft mooie sneeuwsterren gemaakt, die van juf Petra skiërs en juf Anne is huisjes aan het knutselen.

Wij zien niet zo vaak meer ouders en eigenlijk moet je dit niet op foto's zien, maar met je eigen ogen. Dus... kom allemaal kijken!

winter

winter

winter

winter

winter

winter

winter

winter

winter

winter

 

groot licht met stalletje

Op iedere tafel komt een groot vel te liggen met daarop vijf kleuren verf: wit, lichtblauw, donkerblauw, paars en zwart. In het midden komt een cirkel in wit. Steeds een beetje van de volgende kleur erbij, zodat de cirkel langzaam donkerder wordt en er een stralend wit licht in het midden ontstaat. 
Als de verf droog is, wordt er een berg geschilderd en daarboven wordt een kerststal gepakt met Jozef, Maria en het kindje Jezus. 

 kerst

kerst

Kerst

Kerst

Kerst

Kerst

Kerst

Kerst

Kerst

Kerst

Kerst

(met dank aan Juf Lisette voor het idee)

Kerststalletjes

Van ijslollystokjes en kurken maken we een klein stalletje met Jozef en Maria. Op het prikbord hangen we ze allemaal op, wat een prachtgezicht!

kerst

Kerst 

Kerst

Kerst

(met dank aan juf Lisette voor het idee)

Grote zwarte Pieten

Een groepsknutsel-de-frutsel: we maken in groepjes van drie een hele grote zwarte Piet die aan het plafond komt te hangen. Dat ziet er direkt heel erg gezellig uit.

grote piet

grote piet

grote piet

 

Sint knutselen

Natuurlijk gaan we ook aan de knutsel-frutsel voor Sinterklaas. Ook als je in groep 6 of 7 zit, hoort Sint er natuurlijk nog helemaal bij. De gangen zijn helemaal versierd, er hangt een mooi doek met een kachel om lekker bij te zitten en je te warmen!!

In de klas gaan we een collage van twee sinten en twee pieten maken op verschillende manieren. Je kunt met wasco aan de slag, met verf, potlood en stiften en met allemaal materiaal dat je kunt plakken. De kleuren hoeven niet overeen te komen met de werkelijkheid. Niet iedereen is klaar, maar morgen gaan we alles opplakken en een leuk plekje geven.

sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint
sint

Aan Tafel!!!

De kinderboekenweek heeft als thema: aan tafel. De juffen zijn begonnen in een nieuw voorleesboek dat bij het thema past. En natuurlijk hebben we ook geknutseld. Iedereen een klein gedekt tafeltje. Dat viel nog niet mee, al dat gepriegel. Kleine bestekjes en servetjes, kleine bekertjes enz.

aan tafel

aan tafel

aan tafel aan tafel

aan tafel

aan tafel aan tafel

aan tafel

aan tafel

aan tafel

aan tafel

aan tafel

aan tafeltjes

aan tafeltjes

aan tafeltjes

Kunst koeien

Vandaag maken we een start met de Kunstkoeien. De juf heeft een aantal voorbeelden bij zich en wij moeten onze eigen koe maken. Je mag zelf kiezen of je stift of wasco gebruikt, een combinatie van die twee mag ook.

Het begint al ergens op te lijken en ze zijn allemaal anders.

 

 

snoepies van 6/7

De kinderen van deze groep zijn echte "snoepies". Daarom hebben we de foto's van vorig jaar gebruikt om op een lolly te plakken. Die hebben we mooi versierd en ingepakt in folie, rietje als stokje en hupsakee. Een leuk prikbord voor aan de muur. Staat gezellig!

lolly

 

"toast" op het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar zijn we begonnen met een toast op het nieuwe jaar. Iedereen heeft een boterhammetje geknipt en heeft daar de "toast" opgeschreven.

toast

 

Boekenleggers

Een kleine knutsel om mee te starten. Een mooie boekenlegger. Felle kleuren met daarover heen zwarte verf. Daarna met een sateprikker leuke vormen of je naam er in krassen.

Ze zijn zo leuk geworden dat we ze eerst maar even aan de spijkertjes hangen waar de kaarten van geschiedenis dit jaar aan komen te hangen. Kunnen we even met elkaar genieten van dit moois. Later kunnen we ze dan echt gebruiken waar ze voor gemaakt zijn.

boekenleggers
boekenleggers

Moeders allermooiste

Iedereen heeft een prachtige "Moeders Mooiste" gemaakt. Veel fantasie, maar dat zul je zo wel zien, en veel kleuren. En moeders, ach, die vinden het altijd mooi.

moeders mooiste

moeders mooiste

moeders mooiste

moeders mooiste

moeders mooiste

moeders mooiste

moeders mooiste

moeders mooiste

 

Zomerbrillen

Een kleine "knutsel". Iedereen maakt een zwart model zomerbril. Op de glazen zie je weerspiegeld waar naar gekeken wordt. En dan weet je direct wat degene die de bril gemaakt heeft, graag zou willen zien!

zomerbrillen

 

 

Postzegels stempelen

We hebben allemaal een prachtige postzegel gestempeld op een zwart papier. Bij sommige zie je duidelijk de waarde en het land, anderen hadden er wat meer moeite mee. Maar het resultaat is erg goed geworden. Kijk maar mee:

postzegels stempelen

postzegels stempelen

postzegels stempelen

 

Foetsiepoppetjes

Allemaal een tijdschrift mee en een leeg klein doosje, van bijvoorbeeld lucifers of iets dergelijks.

Maar juf, wat gaan we dan doen? Wat gaan we ermee maken?

Tja, dat horen jullie later. Eerst allemaal meenemen. Gelukkig waren er wat extra doosjes meegenomen, zodat iedereen aan de slag kon gaan. Uit de tijdschriften scheur je stukjes met een bepaalde kleur. In die nuance zoek je dan verder. Of alles in blauwtinten, of in rood, of in groen, of in ....., dat mocht je zelf weten. Iedereen was druk aan het scheuren en in mum van tijd lagen de tafels en de grond bezaaid met snippers in allemaal kleuren.

Na de vakantie gaan we het doosje beplakken in dezelfde kleur en krijgt het doosje ook armen en benen van pijpenrager. Ook weer in dezelfde kleur. Dat poppetje krijgt nu oogjes en dan wordt het er bovenop geplakt. Dat poppetje is dan foetsie!!!!  

Valentijnsharten

hartenVoor Valentijnsdag hebben we iets leuks bedacht. We maken er een eigen soort feestje van. Allemaal hebben we een hart gemaakt voor iemand. Niet op wie je verliefd bent (al mocht dat natuurlijk ook), maar gewoon voor iemand aan wie je iets wilt zeggen. Dat zorgde voor veel harten voor moeders, voor opa's die altijd oppassen, voor oma's die lekkere soep koken, voor vriendinnen en ga zo maar door.

Hieronder een aantal foto's van de harten:

harten
harten  harten
harten
harten
harten
harten
harten
harten  harten
harten  harten
harten
harten  harten
harten  harten
harten  harten

Surprises uitpakken

Wat een gezellige ochtend hebben we gehad. Iedereen kwam met jas aan in de klas. Om half negen stipt moesten we bij de kleuters in de klas zijn om ze op te halen. Iedereen heeft een kleutermaatje dit jaar en daarmee gaan we Sint binnenhalen. Elke groep heeft een plekje op het plein. De kleintjes voor, zodat iedereen het goed kan zien. Meester Sander had een enorme geluidsinstallatie neergezet, zodat we alles goed konden horen en we vooraf met z'n allen mee konden zingen met alle Sintliedjes. De sfeer zat er gelijk goed in. Daarna was het wachten op de Sint die dit jaar aankwam in een oude Engelse taxi. Gelukkig kwam hij op het plein eerst nog even langs bij de kleuters. Even een praatje maken, samen met meester Ad. Daarna hebben we de kleuters weer teruggebracht naar hun eigen klas en konden we beginnen aan de surprises.

Wel 32 in totaal. En we hadden maar tijd tot kwart voor 12. Dat zou best krap worden. Daarom hadden we afgesproken dat juf Jolanda de gedichten zou voorlezen van vier surprises, juf Irene de persfotograaf zou zijn en daarna konden de vier surprises opengemaakt worden. Dat ging heel erg leuk. Overal in de klas kon je zien hoe er een surprise werd gesloopt, voorzichtig opengemaakt of in elkaar gehakt werd met vuist of schaar. Zo bleef het ook leuk tot het laatste gedicht en de laatste surprise. Hieronder nog eens alle surprises. Wat een werk heeft iedereen er weer van gemaakt. Ze waren allemaal erg leuk en goed gemaakt.

Geniet nog maar een keer van alle foto's!

WACHTEN OP DE SINT

WACHTEN OP DE SINTWACHTEN OP DE SINT

DAAR IS DE SINT

ALLE SURPRISES LIGGEN KLAAR

LEKKERE TAART

FOTOCAMERA

KORFBALPAAL

COMPUTERTIJDKLOK

HET BOEK VAN ANUBIS

SHIRT

VLINDER

STOKPAARD

AQUARIUM

PINGUIN

PAARDJE RIJDEN

TIJGERRRRR

VOETBALLUH

PAARDJE

GTST RUBIX CUBE 

TELEVISIE

PIET ALS KAPPER

AANDACHTIG STOER DOEN

EN NU !!!

EVEN KLETSEN

KLASSENCADEAU

I-POD

WIET PLANTAGE

WIET PLANTAGE

VOETBALVELD MET ECHTE VERLICHTING

KNUFFELTJE

SKI PIETJE

T.V.

CHIPPIES

VOETBALSCHOEN

SNORRETJE

LEGO

LIPGLOSS

BEAUTY CASE

KONIJNENSLOFFEN

WIE OH WIE

 

FOTOTOESTEL

BLOKFLUIT

KAARTSPEL

SPIEGELTJE SPIEGELTJE AAN DE WAND

STOERE MANNEN

STOERE MANNEN MET STOERE BRILLEN

 

Wedstrijd Rabobank

We doen mee aan de wedstrijd van de Rabobank. Iedere leerling ontwerpt een munt en daarna gaan we met elkaar kijken wie de mooiste munt heeft gemaakt. Die munt wordt ingeleverd bij de Rabobank. Als deze munt ook de mooiste ingeleverde munt wordt, dan wint onze klas een schoolreisje naar het Geldmuseum en wordt de munt daadwerkelijk geslagen. Daar hebben wij wel zin in.

Hieronder een aantal foto's van hardwerkende knutselaars:

munt

munt

munt

munt

munt

munt

munt

munt

munt

papier maché

Met de feestbeestballen van de supermarkt zijn we lekker gaan knutselen. Papier maché en ballen, dat komt wel goed.

We hebben allemaal een fantasiedier gemaakt en vorige week prachtig geverfd. Het resultaat is fantastisch, kijk maar:

knutselen

knutselen

knutselen

knutselen

knutselen

knutselen

knutselen

knutselen

knutselen

knutselen

 

Olympische spelen

Wat is de betekenis van de vijf ringen. In de klas hebben we erover gesproken en op internet hebben we even opgezocht hoe het precies zit. Het zit toch wel iets anders in elkaar dan we dachten. De Vijf ringen hebben inderdaad te maken met de Wereld-kleuren. Dat zei iemand al, maar in het eerste stukje informatie dat we hadden, stond iets heel anders. Hieronder staat hoe het precies zit:

Het Olympische symbool bestaat uit vijf ringen. Drie boven (blauw, zwart en rood) en twee onder (geel en groen). Veel mensen denken dat elke ring een werelddeel voorstelt. Dat is niet waar. De kleuren zijn gekozen omdat in alle landenvlaggen van de wereld één van deze kleuren voorkomt.

De Olympische vlag (de vijf ringen op een witte achtergrond) is ontworpen door Pierre De Coubertin. De vlag werd voor het eerst gebruikt in 1920 in Antwerpen.

Ook wij zijn natuurlijk aan de knutsel gegaan over de Olympische spelen. Alle ringen zelf maken in de juiste kleur en daarna een sport als pictogram in elke ring hangen. Gelukkig hadden we een passer in de klas, want rondjes tekenen valt niet mee. (Soms het vastlijmen ook niet, hè ....)

ringen

ringen

ringen

ringen

ringen

ringen

ringen

 

Pasen: natekenen van paasfiguurtjes

Een derde opdracht was het natekenen van twee paasfiguurtjes. Een haasje en een kuikentje. Bij sommigen was het net een kopie, anderen moeten nog wat meer op de lijnen letten. Een leuke en ontspannende opdracht, waarbij gezellig gekletst werd. Eindelijk mag dat eens tijdens het "werken".

natekenen

natekenen

natekenen

 

Pasen: narcisdoosjes maken

Het patroon van de doosjes is helaas niet door mij op te sturen. Heb het een keertje gebruikt en laat ieder jaar weer iets anders maken. 

We hebben ook allemaal een doosje gemaakt in de vorm van een narcis. In dat doosje kun je niet alleen een waxinelichtje laten branden, maar ook paaseitjes stoppen.

narcisdoosje maken

narcisdoosje maken

narcisdoosjes

 

Pasen: eitje beplakken

Een leuk, maar kledderig klusje. Een plastic eitje beplakken met gekleurd vloeipapier. Eerst kleine stukjes scheuren, daarna opplakken op het eitje. Als er lijm aan je verkeerde vinger komt, dan.... zit alles aan je handen. Goed opletten dus en niet teveel lijm gebruiken of te snel klaar willen zijn.

stan beplakt een eitje

Ferry beplakt een eitje

Jorrin beplakt een eitje

Romeo beplakt een eitje

Kirsten en Charita beplakken een eitje

Een heleboel meiden aan het plakken

Joëlle beplakt een eitje

Maaike en Demi beplakken een eitje

Lisette, Martine en Anouk beplakken een eitje

Justin en Nick beplakken een eitje

 

Eindresultaat kunstkoeien

En hier is het eindresultaat van de "kunstkoeien"

kunstkoe

koeien

koeien

 

Kunstkoeien

De juf had een aantal voorbeelden bij zich van "kunstkoeien". Ze hadden allemaal een thema. Na het bekijken van al die koeien, gingen we zelf aan de slag. De ene is nog mooier geworden dan de andere. En dat we er hard aan gewerkt hebben, zie je hieronder:

koeien verven

koeien verven

koeien verven

koeien verven  koeien verven

koeien verven  koeien verven

koeien verven  koeien verven

koeien verven koeien verven

  

koeien verven koeien verven

  

verven verven

  

verven verven

verven

 

Eitjes vlechten

Om een beetje kleur in de klas te brengen en de sfeer te verhogen, hebben we mooie eitjes gevlochten. Dat lijkt heel makkelijk, maar dat valt voor sommigen toch nog een beetje tegen.

Het resultaat is erg mooi geworden.

ei vlechten ei vlechten

vrolijk pasen

 

de Tekeningen

Hier zijn ze dan: de tekeningen uit de schriften van de leerlingen die graag hun tekening terug wilden zien op de klassensite.

tekening demi tekening nick

tekening renske tekening cindy

tekening ricki

tekening leyley  tekening justin

tekening stan

tekening joëlle  tekening wald

tekening maaike

tekening jorrin  tekening chelsea

tekening charita  tekening laura

tekening romeo

tekening martine

 

sterren maken

Voor de vakantie hadden we nog sterren gemaakt. Witte, rode en roze. Met daarbij limegroene blaadjes. Die zijn erg mooi geworden en ik vond nog een paar foto's op het toestel. Die horen natuurlijk op de site, dus hieronder zijn ze:

sterren maken

sterren maken

sterren maken

sterren maken

sterren maken

sterren maken

sterren maken

sterren maken

 

vlinderkastjes maken

Vandaag hebben we in plaats van een gewone natuurles, hele mooie vlinderkastjes geknutseld. Eerst hebben we een deksel van een schoenendoos van binnen mooi gemaakt. Daarna hebben we verschillende vlinders gekleurd en uitgeknipt. Ook de naam van de vlinder hoort erbij. Daarna hebben we ze opgeplakt in het kastje, alsof we ze erop gespeld hebben.

Omdat TV-weekjournaal er niet was, hebben we lekker verder gewerkt. Sommigen zijn al helemaal af, anderen moeten er nog een paar. Het resultaat is erg mooi geworden.

vlinderkastjes maken
vlinderkastjes maken
vlinderkastjes maken
vlinderkastjes maken
vlinderkastjes maken
vlinderkastjes maken
vlinderkastjes maken
vlinderkastjes maken
vlinderkastjes maken
vlinderkastjes maken
 vlinderkastjes
vlinderkastje
vlinderkastje