Ik eet het beter!

Alle groepen 7 deden mee aan: Ik eet het beter! We hebben heel veel geleerd over gezond eten. Wat moet je eten om gezond te blijven en hoe zorg je ervoor dat de energie die je eet, wordt verbruikt door je lichaam. Eet je te veel, dan houdt je lichaam energie over en wordt je steeds iets dikker. Maar je moet ook opletten dat je niet te weinig energie binnenkrijgt als je bijvoorbeeld fanatiek gaat sporten.

Daarna gaan we proefjes doen om te kijken hoeveel vet er zit in gewone chips en light chips.Waar zit het meeste vet in? We stampen wat chips fijn in een glas en in een ander glas stampen we wat light chips fijn. Hierover gieten we kokend water en laten dat een paar minuten staan. Het vet komt bovenop drijven en dit is veel meer bij de gewone chips.

Om erachter te komen of er water zit in brood, kaas, appel en aardappel doen we elk artikel in een plastic zakje en knopen dat dicht. Even onder een warme lamp leggen en dan zien we dat overal water in zit. Dat hadden we niet gedacht.

Ook hebben we een proefje gedaan om te kijken hoe eiwitten in melk eruit zien door azijn erbij te doen en daarna te filteren. De eiwitten blijven dan keurig achter in het filter.

Een pak sinaasappelsap, grapefruitsap en appelsap bevatten allemaal vitamine C. Maar in welk pak zit het meeste? Met behulp van allesbinder in water en wat druppels jodium en dat weer bij het sap, komen we erachter dat grapefruitsap de meeste vitamine C bevat.

De laatste proef was om te kijken of er zetmeel zit in brood, kaas, aardappel en appel. Dat doen we door een druppeltje jodium erop te laten vallen. Kleurt het blauw (zwart) dan zit er zetmeel in. Blijft het roodachtig, dan zit er geen zetmeel in. We testen dat ook nog even met chips, maar eigenlijk weten we dat wel. Die is gemaakt van aardappel, dus zetmeel, dus blauw gekleurd.

Tjonge, jonge, wat hebben we hier veel van geleerd.

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

proefjes

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
d26599
Onthoud mijn gegevens!