Sarah's Wereld

Wat een leerzame en leuke dag hebben wij gehad. De hele dag zijn we aan het werk, luisteren, schrijven, winkelen en praten geweest over duurzaamheid. En daar hebben we heel veel van geleerd.

Allereerst werd er door Sarah een brief voorgelezen. Hierna komt de koffer te voorschijn met daarin allemaal verschillende dieren. In tweetallen gaan we aan de slag om te leren over deze dieren.

duurzaamheid
We zoeken informatie over de dieren en kijken waardoor ze bedreigd worden. Dat is nogal wat. Om maar eens wat te noemen: kappen van de bossen, jacht, het laten verdwijnen van leefgebieden enzovoort. Nadat we dit hebben opgezocht van alle dieren, bedenken we wat een oplossing zou kunnen zijn.
sarah
sarah  muurkrant
muurkrant
muurkrant
Dit alles komt op een mooie muurkrant te staan. Deze muurkranten presenteren we aan elkaar en vertellen we wat we hebben ontdekt over "ons dier".
Nu volgt er een hoorspel. Sarah speelt natuurlijk mee, maar ook Ram uit India en Wayne uit Texas. Ook Tina, de onderzoekster heeft iets goeds te vertellen. In een luchtballon vliegen we de route van een blikje cola en ontdekken we wat daar allemaal voor nodig is. Dat is wel even schrikken zeg. Dat hebben we nooit geweeten!
hoorspel
Ram
Wayne
Tina
Na afloop van het hoorspel gaan we de route die het colablikje af moet leggen voordat het een blikje is, nog een keer nalopen. De ecologische rugzak wordt opgehangen en we gaan eens bekijken hoeveel natuureenheden en transporteenheden het kost. Dat valt wel even heel erg tegen. De ecologische rugzak wordt steeds zwaarder en het eindprodukt (het colablikje) is nog steeds niet in zicht. Daar worden we wel stil van.
route
route
route
route
route
route
route
Nadat we alles zelf nog een keer gelezen en gedaan hadden, kregen we kaartjes. Eens kijken of we allemaal goed hebben begrepen hoe het in zijn werk gaat. Dus de kaartjes met elkaar op volgorde leggen. Sommigen gingen vrij makkelijk, maar je moest wel goed na blijven denken. En de rij kaartjes werd langer en langer.
naleggen
kaartjes leggen  kaartjes leggen
kaartjes leggen
kaartjes leggen
kaartje leggen
De ochtend was voorbij, maar we hadden ook nog een middag voor de boeg. 's Middags gingen we praktisch aan de slag. Ieder groepje kreeg een portemonnee met geld en moest inkopen gaan doen voor Sarah's feestje. En natuulijk zorgen dat je genoeg geld had voor een cadeautje, traktatie, slingers, drinken en eten. Maar wel opletten hoe belastend dat is voor het milieu. Nou, we hebben geen van allen blikjes gekocht om te drinken. Dat doen wij echt niet meer. Na afloop wordt gekeken hoeveel geld iedereen heeft gebruikt. Maar dan kijken we ook nog hoeveel natuureenheden het heeft gekost. En dat valt soms toch nog wel wat tegen. 
winkelen 
winkelen
winkelen  winkelen
winkelen
winkelen
winkelen
winkelen
winkelen
winkelen
En dan is het tijd voor Sarah's feestje. In de klas worden we allemaal getrakteerd op een lekkere plak cake, smarties, limonade en spekkies. Heerlijk. En dan mogen we tot slot ook nog even lekker buitenspelen. Wat een heerlijk einde van een fijne dag!
feest
feestje

De tien vragen aan Julia

Julia

Betekenis van Julia:  De jongeling, gewijd aan Jupiter

Hoe oud ben je?
Ik ben 10 jaar.
Wat eet je het liefste?
Macaroni.
Wat is je favoriete muziek?
Michael Jackson, Nick en Simon. 
Wat is je favoriete televisieprogramma?
Zack en Cody en True Jackson.
 Wat zijn je hobby's?
Zingen, dansen en piano spelen.
zingen

Wat is je lievelingsvak?
Knutselen.
Wat zou je graag willen veranderen op school?
Dat je mag hyven op school (op de computer).
Wat is het leukste boek dat je hebt gelezen?
Dagboek, omdat ik ervan genoten heb.
Wie mag er na jou " de tien vragen aan ..." invullen?
Maaike.
Is er nog iets anders dat je wilt vertellen?
Ja, ...... dit is een leuke klas!

 

practicum bruine bonen

Voor groep 7 is er bij les drie een practicum met bruine bonen. Dat is voor groep 6 ook leuk, dus we doen het met elkaar. Veel leuker en gezelliger.

Iedereen een paar geweekte bruine bonen en die gaan we ontleden. Van elke stap maken we een tekening en de vierde tekening wordt een doorsnede van de boon. Zo leren we de zaadhuid, de zaadlobben, ontdekken we de navel en een kiemplantje. Daarna gaan we de bonen planten in een pot met een filterzakje en natte watten. Kijk maar naar de foto's hieronder.

bonen

 bruine bonen

bonen

bonen

bonen

bonen

bonen

bonen

bonen bonen

bonen

bonen

bonen

bonen bonen

 

Kunst koeien

Vandaag maken we een start met de Kunstkoeien. De juf heeft een aantal voorbeelden bij zich en wij moeten onze eigen koe maken. Je mag zelf kiezen of je stift of wasco gebruikt, een combinatie van die twee mag ook.

Het begint al ergens op te lijken en ze zijn allemaal anders.

 

 

Tien vragen aan Merel

 merel

Betekenis van Merel:  Merel

Hoe oud ben je?
Ik ben 10 jaar.
Wat eet je het liefste?
Pizza.
Wat is je favoriete muziek?
Lady Gaga. 
Wat is je favoriete televisieprogramma?
Zack en Cody.
 Wat zijn je hobby's?
Computeren, zingen en dansen. 

dansen
Wat is je lievelingsvak?
Handvaardigheid.
Wat zou je graag willen veranderen op school?
Langer vakantie.
Wat is het leukste boek dat je hebt gelezen?
De "hoe overleef ik" boeken, vanwege de handige survivaltips.
Wie mag er na jou " de tien vragen aan ..." invullen?
Julia.
Is er nog iets anders dat je wilt vertellen?
Dat dit een toffe site is.

 

snoepies van 6/7

De kinderen van deze groep zijn echte "snoepies". Daarom hebben we de foto's van vorig jaar gebruikt om op een lolly te plakken. Die hebben we mooi versierd en ingepakt in folie, rietje als stokje en hupsakee. Een leuk prikbord voor aan de muur. Staat gezellig!

lolly

 

"toast" op het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar zijn we begonnen met een toast op het nieuwe jaar. Iedereen heeft een boterhammetje geknipt en heeft daar de "toast" opgeschreven.

toast

 

kleuren neushoorn

kleuren
Even lekker een neushoorn inkleuren en opplakken.

neushoorn

 
kleuren

Boekenleggers

Een kleine knutsel om mee te starten. Een mooie boekenlegger. Felle kleuren met daarover heen zwarte verf. Daarna met een sateprikker leuke vormen of je naam er in krassen.

Ze zijn zo leuk geworden dat we ze eerst maar even aan de spijkertjes hangen waar de kaarten van geschiedenis dit jaar aan komen te hangen. Kunnen we even met elkaar genieten van dit moois. Later kunnen we ze dan echt gebruiken waar ze voor gemaakt zijn.

boekenleggers
boekenleggers

Het nieuwe jaar

De vakantie zit er weer op en we hebben zelfs al weer twee weken les gehad. Mooi moment om de site weer op te zoeken en bij te houden. We zijn nu een klein beetje aan elkaar gewend, wij aan jullie en jullie ook wel een beetje aan ons.

Ook de meeste ouders hebben we ontmoet in de klas om hallo te zeggen of op de informatie avond. Heel prettig.

Direct de tweede week konden we jullie al blij maken met twee leuke dagen in het vooruitzicht. Eerst Sarah's wereld en een week later ook nog naar Den Haag om met Pierre Wind en vele andere kinderen te gaan bewegen en koken. Spannend!

Wij hebben heel veel zin in het nieuwe jaar en hopen er een leuk, gezellig en leerzaam jaar van te maken.